· 

Overlevingsmaatjes...

'Lotgenoten'... dat woord past niet bij mij en bij hoe ik in het leven sta. Ik zeg, schrijf en lees liever 'overlevingsmaatjes'.

Overlevingsmaatjes.. Een mooier en fijner woord dan lotgenoten, toch?

 

Wel als je het mij vraagt.

 

Ik heb nooit echt een klik gehad met dat woord.. lotgenoten. Ik weet niet precies waarom. Ik zie misbruik niet als mijn lot, maar als iets wat me overkomen is, iets wat gebeurd is, gewoon zoals het is. En ik heb er niet van genoten. Lotgenoten is het niet voor mij.. Ik krijg rillingen. Word onrustig als ik dat woord hoor of lees (laat staan als ik het schrijf… haha.) Dat woord past gewoon niet bij mij.

 

Als ik iets lees over/voor lotgenoten, of een oproep voor lotgenotencontact.. dan haak ik, eerlijk gezegd, al snel af. En soms echt alleen al om de term ‘lotgenoten’. Ik lees dan vaak al niet eens meer verder, omdat ik me totaal niet in dat woord herken. Terwijl ik wel ‘hetzelfde’ heb meegemaakt..

 

Het woord klinkt zo heftig en zwaar. En natuurlijk.. misbruik meemaken is ook heftig en zwaar. Maar dat betekend niet dat mijn hele leven (en dat van jou!) heftig en zwaar hoeft te zijn en te blijven. Het leven voelt voor mij niet (meer) als heftig en zwaar..

 

‘Lotgenoten’.. dat woord past niet bij mij en niet bij hoe ik in het leven sta.

 

Ik zeg, schrijf en lees liever ‘overlevingsmaatjes’. Ondanks dat het misschien een wat vager woord is dan lotgenoten, kan ik me er een stuk beter in vinden. Voelt het minder zwaar.

 

Want ja.. we hebben seksueel misbruik meegemaakt. En we hebben het overleefd! Of we overleven het nog steeds. Overlevingsmaatjes dus:).

 

En ergens klinkt het ook nog gezellig. Het deel over overleven niet natuurlijk. Maar ‘maatjes’, dat klinkt toch best gezellig. Maatjes zijn mensen die zich fijn voelen bij elkaar, die het gezellig hebben samen. En ook overlevingsmaatjes mogen het gewoon gezellig hebben samen. Ook als overlevingsmaatjes elkaar ontmoeten hoeft het niet altijd alleen maar over zware of heftige dingen te gaan. Juist ook de gezelligheid, leuke dingen doen, het samen zijn, jezelf mogen zijn en het genieten van kleine dingen zijn minstens net zo belangrijk! Althans.. dat vind ik dan hé;)!

 

Hoe klinkt overlevingsmaatjes voor jou?

Welk woord gebruik jij liever? Lotgenoten? Overlevingsmaatjes? Of gebruik jij nog een heel ander woord?

 

Ik ben benieuwd! Je mag het me altijd laten weten in een reactie of door me een mailtje te sturen:)

 

Natuurlijk mag je deze blog delen!

Commentaar schrijven

Commentaren: 0