· 

Ik hou er niet van om alles in detail te vertellen

Ik kan heel goed praten over wat ik heb meegemaakt en welke gevolgen dat voor mij had en heeft. Maar over details praten vind ik gewoon niet fijn. Ik vind het lastig.

 

Dat is waar ik laatst achter kwam.

 

Ik kan heel goed praten over wat ik heb meegemaakt en welke gevolgen dat voor mij had en heeft. Maar over details praten vind ik gewoon niet fijn. Ik vind het lastig.

 

Een tijdje terug had ik een gesprek met mensen over 'mijn verhaal'. En in dat gesprek zei één van hen..

 

'Ja.. je bent heel open... maar eigenlijk vertel je niks.'

 Die zin raakte me.

Moet dat dan? Moet je alles vertellen om open te zijn?

Ik hou er helemaal niet van om alles tot in detail te vertellen. Zeker niet aan mensen die ik eigenlijk niet ken. Die zin maakte me best onzeker.

Moest ik opener zijn? Moest ik meer (details) vertellen?

 

Volgens mij vertelde ik best veel... alleen misschien niet wat zij wilden horen. Ik vertelde over mijn leven, over de gevolgen die het misbruik voor mij heeft (gehad), over de moeilijkheden die ik tegen ben gekomen en.. voor mijn doen vertelde ik zelfs best veel over het misbruik zelf.

Maar zo min mogelijk details.. En.. misschien wilden zij juist wel die details horen.

 

Op de terugweg in de auto had ik het er met mijn vriendin over..

En ze zei: 'Maar weetje.. open zijn is zoveel meer dan over details praten.'

 

En weetje.. ze had gelijk!

Open zijn is zijn wie je bent. Open zijn is open zijn over wat voor jou goed voelt. Open zijn is vertellen over wat voor jou goed voelt, over wat jij kwijt wil. Open zijn is praten over de gevolgen die het misbruik had. Open zijn hoeft niet eens door te praten, maar kan ook door te schrijven of te tekenen.. en door gewoon jezelf te zijn.

 

Open zijn is niet per sé praten over het misbruik zelf.

Open zijn is niet per sé praten over alle details die daarbij horen.

 

Open zijn is zo veel meer dan over details praten.

 

En... nee...

Ik hoef niet opener te zijn. Ik hoef niet meer te vertellen.

Het hoeft niet over details te gaan.

 

Ik hoef alleen maar te vertellen wat voor mij goed voelt om te vertellen.

 

En ik hoop dat jij dat ook zo voelt. Ik hoop dat jij voelt dat je mag delen en mag vertellen, maar dat het niet moet. En dat je vooral mag delen en vertellen wat voor jou goed voelt. Voor de één zal het misschien goed voelen om details te vertellen. Voor de ander voelt het goed om te vertellen hoe het op dit moment gaat. En weer een ander maakt misschien tekeningen, schrijft gedichten, schrijft in een dagboek of knutselt in een art journal.

 

En of je nou deelt met je beste vriend(in), met je ouders, met een docent, met je coach of therapeut, op instagram/facebook, met je huisdier, met je dagboek, met mij (reply-en mag altijd!) of met jezelf..

 

Het is allemaal goed<3!

 

Lieve jij....

Hoe is dat voor jou?

Hoe is het voor jou om te delen? Om te vertellen?

Met wie/wat deel je graag? Aan wie/wat kun jij je verhaal kwijt?

Welke dingen vind je fijn om te delen?

En welke juist niet?

Wat voelt voor jou goed?

 

Je mag het me altijd laten weten door een reactie te plaatsen, of door me een mailtje te sturen op info@jijbentveerkrachtig.nl, alleen maar fijn!

Natuurlijk mag je deze blog delen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Ben jij een meisje met een verhaal?

Mails speciaal voor jou!

Extra info...