· 

Het probleem dat praten heet...

Soms vragen mensen me waarom ik het niet eerder heb gezegd. Waarom ik zo lang alles voor mezelf heb gehouden. Nou… omdat praten over seksueel misbruik niet makkelijk is. Ik vind het nog steeds lastig. En dat mag ook. Is helemaal oké. Het mag lastig zijn.

 

Praten over wat je hebt meegemaakt... Praten over seksueel misbruik... Zo makkelijk is dat niet. 

 

En... praten kan ook echt een probleem worden, als we het niet op het moment (mogen) doen, dat we er aan toe zijn. Of... als we het niet op een manier mogen doen die bij ons past. 

 

En precies dat is zo belangrijk! Want alleen wij kunnen voelen wanneer we er aan toe zijn. Wanneer het goed voelt om te delen. Wanneer het goed voelt om te vertellen (of dat nou is door te praten, door te schrijven, door te tekenen...) over de dingen die we hebben meegemaakt. Dingen die soms bijna niet uit te spreken zijn.  

 

Maar... ik hoor zo vaak mensen... die één van de volgende twee dingen te horen hebben gekregen:

Je moet praten. Want... praten is nodig om te verwerken wat je hebt meegemaakt.

Of...

Je mag echt nog niet praten. Je bent nog niet stabiel genoeg. Je kan nog niet omgaan met wat er dan misschien los gaat komen.

 

Lees verder onder de video:)

En... kijk alsjeblieft ook echt de video... Iedereen moet horen en zien wat ik in deze video vertel. Jij ook

Ik ben het er niet mee eens. Ik ben het er echt niet mee eens!

Want... Ik vind het belangrijk dat je mag praten over wat je hebt meegemaakt, maar dat het niet moet! Het moet mogen, maar niet moeten. We hebben al te veel gemoeten. We hebben al te veel gemoeten wat we niet wilden. We hebben al te veel gemoeten waar we nog niet aan toe waren.

 

En praten... ook dat is iets waar je aan toe bent.. of niet. En dat is allebei oké. 

 

Niemand kan voelen wanneer jij er aan toe bent om te praten. En echt... je hoeft niet te praten als jij daar niet aan toe bent. Alleen jij kan voelen wanneer het voor jou goed voelt. Alleen jij kan voelen wanneer jij er aan toe bent. Jij. En niemand anders. 

 

Maar... we hebben ook lang genoeg 'moeten' zwijgen. Er is ons vaak genoeg verteld dat we het aan niemand mochten zeggen. Er is ons vaak genoeg verteld dat we er niet over mochten praten. Dus bij deze: Als jij er aan toe bent om te praten over wat je hebt meegemaakt. Als het voor jou goed voelt om te vertellen over wat jij hebt meegemaakt. Dan mag dat. Hoe kan iemand anders voor jou voelen of jij er aan toe bent om te praten? Als jij voelt dat je graag wilt praten, dan moet dat kunnen!

 

Niemand kan voor jou voelen wanneer jij er aan toe bent om te praten over wat je hebt meegemaakt. 

Alleen jij voelt wanneer jij er aan toe bent. Alleen jij voelt wanneer het voor jou goed voelt.  

Praten is niet iets dat moet. Praten mag!

Praten is niet persé nodig om te verwerken. Er komen zo veel stappen voor het durven te praten. En je kan zo veel doen zonder te praten. Praten is echt niet iets dat moet. 

 

Maar het mag! Als jij er aan toe bent!

Op jouw tempo & op jouw manier. 

 

Dus....

  • Als jij er aan toe bent om te praten -> Doen! Zoek iemand bij wie je je fijn voelt. Zoek iemand die je vertrouwd. Iemand bij wie je je je veilig voelt. Iemand bij wie je je op je gemak voelt en bij wie je jezelf kan zijn. En vertel wat jij wil vertellen. Helemaal goed♥
  • Ben je er (nog) niet aan toe om te praten -> voel geen druk. Het komt wel, op jouw moment. Jij mag voelen waar jij wel en niet aan toe bent. Jij mag voelen wat voor jou goed voelt♥

Ik vind het ook niet persé belangrijk dat je kan praten... Als je maar kan uiten!

Want als je niet je gedachten en gevoelens kan uiten... dan blijft alles binnen in jou... En dat zorgt er voor dat je vast komt te zitten, in je eigen gedachten en gevoelens. Dat je vast komt te zitten in jezelf. 

 

Dus... ik vind het belangrijk dat je kan uiten. En dat kan door te praten. Maar dat kan ook door te tekenen, door te schrijven, door collages te maken, door gedachten en gevoelens op te schrijven, door te dansen, door muziek te maken, gedichten te maken.. door mindmaps te maken, door te schilderen... Er zijn zo veeeeeel manieren van uiten! Praten is er daar maar één van.  

Praten is maar één manier van uiten. Praten is maar één manier van verwerken. Er zijn zo veel meer manieren

 En jij mag jouw manier zoeken. Een manier die bij jou past. 

Als je daar nou wat hulp bij wil... Of als je wel zou willen uiten, maar je eigenlijk niet goed weet waar te beginnen... Dan is 'Jij & jouw verhaal' er voor jou!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Ben jij een meisje met een verhaal?

Mails speciaal voor jou!

Extra info...