· 

Ja, ik wil leven! Maar hoe doe ik dat...?

Soms vragen mensen me waarom ik het niet eerder heb gezegd. Waarom ik zo lang alles voor mezelf heb gehouden. Nou… omdat praten over seksueel misbruik niet makkelijk is. Ik vind het nog steeds lastig. En dat mag ook. Is helemaal oké. Het mag lastig zijn.

 

Je voelt dat je weer echt wil leven. Dat je echt jezelf wil durven te zijn.

Dat je er echt voor wil gaan. En... je voelt dat je klaar bent met het gevoel dat het leven doorgaat, terwijl jij niet mee kan komen. Dat je klaar bent met jezelf telkens bij elkaar te moeten rapen, om even later weer net zo hard in te storten.... 

 

Je wil echt leven!

Maar... 'Hoe doe ik dat dan?', 'Wat moet ik überhaupt doen om echt te leven?' en... 'Wat als ik het verkeerd doe?'...? Je wil echt leven... maar tegelijk voel je zo veel angst en onzekerheid.. 'Kan ik dit überhaupt wel?'... 'Wat als het niet lukt om echt te gaan leven...?' 

Ja! Jij kan echt leven!

Via een blog kan ik je natuurlijk niet helemaal helpen om weer echt helemaal te kunnen leven.

Maar... ik kan je wel op weg helpen. 

 

Onder de video (en in de video) vertel ik je wat jij kan doen om weer echt te kunnen leven.

 

En... kijk natuurlijk ook de video... Die is er speciaal voor jou

Wat kan jij doen... om weer echt te kunnen leven...?

 

Durf te voelen

Durf te voelen hoe je je echt voelt. Ook als je 'dingen' voelt die lastiger zijn. Ook onzekerheid, angst, verdriet en bijvoorbeeld boosheid mogen er zijn. Als jij alles wat je voelt -dus ook de lastigere dingen- er durft te laten zijn. En... als jij jezelf durft te zijn met die gevoelens.. dan kan je weer echt gaan leven. 

 

Stop met wegstoppen en zet je maskers af

Zeker als we moeilijke dingen tegenkomen... lijkt het makkelijk, fijn & veilig om het weg te stoppen en om een masker op te zetten. Om te doen alsof het er niet is. Dat lijkt vaak... zeker op de korte termijn, een goede oplossing. Maar... als je echt gaat voelen... Is het dan ook echt een goede oplossing? Helpt wegstoppen je echt om weer echt te kunnen leven? Helpen je maskers je om echt jezelf te kunnen zijn? 

 

Lieve jij, alsjeblieft... als jij echt wil leven. Stop dan met het opzetten van maskers, stop met het wegstoppen van gevoelens. Stop met het verstoppen van jezelf. Stop met het verstoppen van jouw verhaal. Doe niet meer alsof het wel goed gaat op momenten dat je minder lekker in je vel zit. Jij mag er gewoon zijn, met jouw verhaal. En je mag je voelen zoals je je voelt.

 

Durf diep te gaan

Om echt te kunnen leven, moeten we diep durven te gaan. Moeten we naar onze pijn durven te kijken. En soms... moeten we onze pijn en de moeilijke dingen zelfs op durven te zoeken om er vervolgens dwars doorheen te gaan, zodat we er mee om leren gaan. In plaats van het altijd maar weer weg te stoppen.  

Lieve jij, loop niet weg van jezelf. Ook niet op moeilijke momenten.

Ik weet het. De dingen die ik hierboven en in het filmpje noem... ze zijn niet makkelijk. Het is niet makkelijk. En dat is oké. Het mag moeilijk zijn. 

 

Het is zo makkelijk om een masker op te zetten. Om je gevoelens weg te stoppen. Om jezelf en jouw verhaal te verstoppen. Om je pijn en moeilijke gevoelens te negeren. 

 

Maar als je voelt dat je die neiging hebt... vraag jezelf dan af:

Helpt dit mij op de lange termijn? Helpt het mij om te doen alsof? Helpt het mij om dit masker op te zetten? Helpt het mij om dit gevoel weg te stoppen? Helpt het mij om mezelf te verstoppen? Helpt dat mij om echt mezelf te kunnen zijn? Helpt dat mij om weer echt te durven leven? 

 

Als dat niet zo is... kijk dan wat je zou kunnen doen wat je wel zou helpen om te durven leven. Wat je wel zou helpen om op dat moment jezelf te kunnen zijn, met het moeilijke wat er op dat moment is. 

 

Dat kan bijvoorbeeld door... iemand een eerlijk mailtje te sturen over wat je echt voelt, wat je denkt, wat je twijfels en onzekerheden zijn of over wat je op dat moment pijn doet. Of... door erover te schrijven. Of er over te tekenen of een gedicht over te maken. Of door er met iemand over te praten. 

 

En ja... dat is super kwetsbaar. Maar je laat het er zijn op dat moment. En daarmee zet je een enorme stap in het jezelf kunnen zijn. En... in het weer echt durven leven! 

 

Misschien heb jij nog wel hele andere manieren die jou helpen om op moeilijke momenten ook jezelf te durven zijn. Om op moeilijke momenten ook te durven leven.  

Wat helpt jou om ook op moeilijke momenten jezelf te durven zijn? Wat helpt jou om ook op moeilijke momenten te durven leven? Om dan niet weg te lopen en om dat niet te verstoppen.

 

Lieve jij... als we diep durven te gaan.

Als we onszelf durven te zijn... ook op moeilijke momenten. 

Als we de de moeilijke dingen niet weg stoppen, maar er juist laten zijn. 

Dan kunnen we weer echt gaan leven.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Ben jij een meisje met een verhaal?

Mails speciaal voor jou!

Extra info...