· 

Durven te voelen... zonder dat je gevoelens je overspoelen...

Soms vragen mensen me waarom ik het niet eerder heb gezegd. Waarom ik zo lang alles voor mezelf heb gehouden. Nou… omdat praten over seksueel misbruik niet makkelijk is. Ik vind het nog steeds lastig. En dat mag ook. Is helemaal oké. Het mag lastig zijn.

 

Door alles wat we hebben meegemaakt, zijn we vaak heel goed geworden in het wegstoppen en negeren van gevoelens... Vooral... als het gaat om gevoelens die we lastig vinden. Als het gaat om gevoelens die we liever niet voelen.  

 

Maar... dat wegstoppen en negeren van gevoelens... helpt je uiteindelijk niet om ècht jezelf te kunnen zijn. (Meer daarover lees je hier) Soms hebben we de neiging om een gevoel weg te stoppen, terwijl we het eigenlijk juist nodig hebben... om dat gevoel er 'gewoon' te laten zijn. 

 

Maar... dat is nou precies vaak het lastige... 

 

want... hoe doe je dat? Hoe kan je durven te voelen? Hoe kan je omgaan met 'lastige' gevoelens? En hoe laat je je gevoelens er 'gewoon' zijn, zonder dat ze je overspoelen...? 

Door iets met je gevoelens te doen!

Er zijn mensen... die het gewoon kunnen. Mensen die het lukt om hun gevoelens er 'gewoon' te laten zijn. 

Maar als ik heel eerlijk ben... ben ik niet één van die mensen. Bij mij gaat dat niet zo 'gewoon'. 

Ik doe vaak iets met mijn gevoelens. Zeker met gevoelens die ik lastig vind. 

 

Want als ik er niks mee doe....

Heb ik (ja.. nog steeds) enorm de neiging om ze weg te stoppen. Een muur op te gooien. Een masker op te zetten. En het liefst probeer ik het zelf dan ook echt helemaal niet meer te voelen. Probeer ik te doen alsof het er niet is. Ik vlucht er dan van weg. Negeer het. En probeer door te gaan zonder dat gevoel...

 

Maar dat werkt niet.. want dat gevoel is er nou eenmaal.

En vroeg of laat komt het weer boven. 

Hoe hard ik ook probeer om het weg te stoppen. 

 

Maar wat ook gebeurd als ik niks met 'lastige' gevoelens doe....

is dat ik de neiging heb om er in te verdwijnen. Om er in te verdwalen en er in te verdrinken. 

Zeker als ik lastige gevoelens een tijdje heb weggestopt... kunnen ze me soms overspoelen.

Vooral als ik er niks mee doe. 

 

Misschien herken je dat wel... 

Dat het dan voelt alsof het gewoon te veel is. En dat je dan gewoon niet meer weet wat je er mee moet of mee ken en hoe je daar mee om moet gaan. Dat het zo veel is... dat het je verlamt of blokkeert... Dat het gevoel dan ineens zo sterk is dat het je overspoelt. Juist als je het heel lang in hebt gehouden, lang hebt weggestopt... en je laat het er dan zijn... dan is het soms net een enorme golf. die over je heen lijkt te komen... 

 

en dan...

verdwijn je er in

verdwaal je er in

verdrink je er in 

Maar... je kan durven te voelen... zonder dat je gevoelens je overspoelen!

 

Onder het filmpje (en in het filmpje) vertel ik je wat je kan doen om te durven voelen...

zonder dat je gevoelend je overspoelen. 

En... kijk natuurlijk ook de video... Die is er speciaal voor jou

Je kan echt durven te voelen... zonder dat je gevoelens je overspoelen!

Gewoon... door iets met je gevoelens te doen.

Klinkt vaag... ik weet het. 

maar het helpt echt. 

 

Want... als je een beetje op mij lijkt... heb je waarschijnlijk vaak het gevoel dat je gevoelens je overkomen.. dat je er niet echt grip op hebt. Terwijl je het liefst juist alles onder controle houdt.. (Dankjewel lieve levenservaringen voor mijn iet-wat-uit-de-hand-gelopen controle-dwang❤)

 

En dit helpt je... om wel grip te krijgen op je gevoelens.

Door iets met je gevoelens te doen, krijg je meer grip op wat je voelt. 

En op hoe je daar mee om gaat. Door te zoeken naar manieren die jou helpen om te durven voelen. 

Door te zoeken naar manieren waarop jij met je gevoelens om kan gaan. 

 

Iets doen met je gevoelens... helpt je om uit het cirkeltje te stappen. Om het cirkeltje van 'ik wil dit niet voelen -> ik stop mijn gevoel zo ver mogelijk weg -> hè gadver... het blijft nog steeds op de achtergrond -> Ik stop het nog verder weg -> ik voel niets meer -> bluh.. zo voel ik me ook niet als mezelf -> misschien moet ik dan toch maar mijn gevoel toelaten -> whaaaaaaa het overspoelt me! -> Ik ben bang... ik wil controle... ik wil dit niet voelen -> ik stop het toch maar weer weg.... en we beginnen weer van voor af aan' te doorbreken. 

 

Iets doen met je gevoelens helpt je om uit die cirkel te stappen. 

Het helpt je om te durven voelen

En dat allemaal... zonder dat het je overspoelt.  

Maar... wat moet ik dan met mijn gevoelens doen?

Je moet niks. Je mag. 

Je mag manieren zoeken en uitproberen. Om er achter te komen wat jou helpt. 

Om er achter te komen wat bij jou past. 

 

Want... iedereen is anders.

En iedereen heeft andere dingen die helpen om te durven voelen, zonder dat je gevoelens je overspoelen. 

Iedereen heeft andere dingen die helpen om gevoelens er te laten zijn, als je iets voelt dat je lastig vindt. 

 

Maar... wat je bijvoorbeeld met je gevoelens kan doen....

♥ Een collage maken over wat je voelt: Pak een stapel tijdschriften en scheur alle plaatjes en woorden uit die passen bij wat je voelt/hoe je je voelt. En... plak die plaatjes en woorden op een papier. 

(Dit helpt mij heel goed als ik niet lekker in mijn vel zit, terwijl ik niet weet waarom. Soms wordt het door de collage ineens heel helder wat er eigenlijk aan de hand is. Juist doordat je het in beeld brengt. En soms helpt het alleen al om gewoon te kunnen uiten. Het is dan niet meer alleen in mij. Maar ook op papier.)

♥ Er over schrijven: gedichten, dagboeken, brieven, in één woord of één zin vangen hoe je je voelt... 

(Probeer om niet te veel na te denken als je gaat schrijven... probeer gewoon te schrijven wat er in je opkomt)

♥ Bewegen: soms helpt letterlijk in beweging komen ook om rust te krijgen in je hoofd, in je lijf & in je hart... en dus ook in je gevoelens. Zet de muziek lekker hard en doe dansjes voor de spiegel (net als ik!), ga hardlopen, wandelen, fietsen...

♥ Praten: over wat je voelt... of over dat je bang bent dat je gevoelens je overspoelen. Praten met iemand bij wie jij je veilig voelt. Bij wie jij lekker jezelf kan zijn. (En als je het lastig vind om te beginnen met praten, maar je zou het er wel met iemand over willen hebben... dan kan je iemand ook iets laten lezen wat je erover geschreven hebt... of... een collage laten zien die je gemaakt hebt bijvoorbeeld.)

 

Dat zijn zomaar wat dingen die mij helpen... om mijn gevoelens er te laten zijn (en ze dus niet weg te stoppen), maar er ook niet in te verdwalen... Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunnen helpen, zoals:

♥ Muziek maken

♥ Een tekening/schilderij maken over wat je voelt.

♥ Iemand een knuffel vragen als je daar behoefte aan hebt

♥ En..... 

Het is de kunst om te durven zoeken naar wat jou helpt.

Het is de kunst om te durven zoeken naar wat jou helpt om je gevoelens niet weg te stoppen. Naar wat jou helpt om je gevoelens er te laten zijn, zonder dat ze je overspoelen. Zonder dat je er in hoeft te verdwalen, verdwijnen & verdrinken. 

 

Want echt... er zijn dingen die je daarbij helpen! 

Er zijn manieren die ook bij jou passen!

 

Lieve jij, 

Wat helpt jou om 'lastige' gevoelens niet weg te stoppen? 

Wat helpt jou om je gevoelens er te laten zijn?

Zonder dat je er in verdwijnt? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Ben jij een meisje met een verhaal?

Mails speciaal voor jou!

Extra info...