Over leven na misbruik

Over leven na misbruik · 03. mei 2017
Ken je dat gevoel..? Dat je je gewoon, simpelweg, niet veilig voelt? Dat vage, onrustige, soms enge gevoel. Of dat flashbacks en herbelevingen zorgen voor een onveilig gevoel... En wat doe je dan..? Wat helpt op die momenten om je toch een beetje veilig(er) te voelen? Ik heb een 'Voel-je-veilig-lijstje' gemaakt, speciaal voor die momenten! Een lijstje met allemaal dingen die mij helpen om me veilig te voelen. En het mooie is, dat jij heel makkelijk zelf ook zo'n lijstje kan maken!

Over leven na misbruik · 20. april 2017
Dat is waar ik laatst achter kwam. Ik kan heel goed praten over wat ik heb meegemaakt en welke gevolgen dat voor mij had en heeft. Maar over details praten vind ik gewoon niet fijn. Ik vind het lastig. Een tijdje terug had ik een gesprek met mensen over 'mijn verhaal'. En in dat gesprek zei één van hen.. 'Ja.. je bent heel open... maar eigenlijk vertel je niks.'

Soms vragen mensen me waarom ik het niet eerder heb gezegd. Waarom ik zo lang alles voor mezelf heb gehouden. Nou… omdat praten over seksueel misbruik niet makkelijk is. Ik vind het nog steeds lastig. En dat mag ook. Is helemaal oké. Het mag lastig zijn.
Over leven na misbruik · 08. november 2016
Ook ik heb er echt wel een tijd over gedaan om te praten over wat ik heb meegemaakt. Soms vragen mensen me waarom ik het niet eerder heb gezegd. Waarom ik zo lang alles voor mezelf heb gehouden. Nou… omdat praten over seksueel misbruik niet makkelijk is. Ik vind het nog steeds lastig. En dat mag ook. Is helemaal oké. Het mag lastig zijn.

Ze zei het. Zomaar. ‘Ik wist niet dat ik mensen nog vertrouwen kon. En het is dankzij jou dat ik weer weet dat ik dat wel kan.’
Over leven na misbruik · 18. oktober 2016
Ze zei het. Zomaar. ‘Ik wist niet dat ik mensen nog vertrouwen kon. En het is dankzij jou dat ik weer weet dat ik dat wel kan.’ Dat moest ik even laten bezinken. Direct schoot er van alles door mijn hoofd. Ik had eigenlijk helemaal niks gedaan. Ik was alleen maar gewoon mezelf geweest en had haar ook de ruimte gegeven om zichzelf te zijn. Meer niet. We hadden gepraat en gelachen. Dat ook! En genoten en geleefd! Maar eigenlijk had ik niks gedaan. Ze deed het zelf.. Zij durfde mij te...

  Ik stap de bus in.. en ik zie je.  Je zit op zo’n 4-zits plek, met je rug naar me toe. Je kijkt door het raam.  Ik moet inchecken, de mensen achter mij wachten. Voor in de bus is geen plek vrij. De mensen achter mij moeten er ook langs. Ik moet doorlope
Over leven na misbruik · 27. september 2016
Ik stap de bus in.. en ik zie je. Je zit op zo’n 4-zits plek, met je rug naar me toe. Je kijkt door het raam. Ik moet inchecken, de mensen achter mij wachten. Voor in de bus is geen plek vrij. De mensen achter mij moeten er ook langs. Ik moet doorlopen. Maar dan moet ik langs jou. Stap voor stap kom ik dichterbij je. Ik herken je in alles. Je zwarte vest, de zwarte vans aan je voeten,je houding, je stoppelbaardje..

 Ze zei de drie belangrijkste woorden die ooit tegen me gezegd zijn…  ‘Ik geloof je’ Wat kunnen die drie woorden veel betekenen...
Over leven na misbruik · 19. september 2016
Echt een rustige nacht had ik niet gehad. Herinneringen spookten door m’n hoofd. Woorden die gezegd zijn, dingen die gebeurd zijn, flitsten voorbij. Sommige bleven langer hangen. Alsof het weer gebeurde. Alsof het weer gezegd werd. Het waren niet de gewone beelden en woorden.. niet de gewone herbelevingen.. deze waren anders.

Het klinkt zo normaal… ergens blijven slapen of iemand bij je laten logeren… Maar er komt best wat bij kijken als je gezicht ’s nachts een verhaal verteld dat je niet aan iedereen wil vertellen. Een verhaal dat nauwelijks in woorden te beschrijven is.
Over leven na misbruik · 12. september 2016
Ik slaap niet graag in één ruimte met mensen. Zeker niet als ze mijn verhaal niet kennen… Slaapfeestjes sloeg ik liever over, logeren deed ik alleen als ik in een eigen ruimte kon slapen of als ik iemand heel, heel, heel erg vertrouwde. Heb ik een feestje of een afspraak ergens ver weg? Dan ben ik daar liever kort (zodat ik nog weer met de trein naar mijn eigen vertrouwde thuis kan) dan dat ik daar blijf slapen zodat ik langer kan blijven. Ik vind het gewoon niet fijn als mensen mijn...

'Lotgenoten'... dat woord past niet bij mij en bij hoe ik in het leven sta. Ik zeg, schrijf en lees liever 'overlevingsmaatjes'.
Over leven na misbruik · 30. augustus 2016
Overlevingsmaatjes.. Een mooier en fijner woord dan lotgenoten, toch? Wel als je het mij vraagt. Ik heb nooit echt een klik gehad met dat woord.. lotgenoten. Ik weet niet precies waarom. Ik zie misbruik niet als mijn lot, maar als iets wat me overkomen is, iets wat gebeurd is, gewoon zoals het is. En ik heb er niet van genoten. Lotgenoten is het niet voor mij.. Ik krijg rillingen. Word onrustig als ik dat woord hoor of lees (laat staan als ik het schrijf… haha.) Dat woord past gewoon niet bij...