Veelgestelde vragen

Algemeen


Help je echt alleen jonge vrouwen met seksueel misbruik ervaringen?

Nee, niet helemaal. Ik ben er speciaal voor jonge vrouwen met seksueel misbruik ervaring(en), maar dat zegt niet dat ik niks voor mensen die buiten die doelgroep vallen, kan betekenen. Er komen ook meiden en vrouwen zonder seksueel misbruik ervaringen bij mij. En sommige mannen weten ook de weg naar 'Jij bent veerkrachtig!' te vinden.

 

Vaak hebben zij last van onzekerheid, zouden ze meer zelfvertrouwen willen, willen ze durven te voelen en zich durven te uiten. Sommigen van hen hebben andere traumatische ervaringen en zijn bijvoorbeeld gepest of hebben 'last' van gebeurtenissen/levenservaringen.

 

Het belangrijkste is dat er een klik is tussen jou en mij. Je kan me dus altijd bellen of mailen. Dan kijken we samen wat ik mogelijk voor je zou kunnen betekenen.

 

Wat voor ervaring heb jij zelf? Qua opleiding?

Ik heb Sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd en ben daarna bezig gegaan met een opleiding tot coach met behulp van paarden. Na een tijdje heb ik ook de spoedcursus theekransjes gevolgd.

 

Maar als ik heel eerlijk ben.. vind ik die papiertjes niet het belangrijkste. Natuurlijk heb ik er veel geleerd! Maar hulpverlenen en coachen doe je uiteindelijk vanuit je hart en niet vanuit boekjes. En de meeste belangrijke ervaringen die ik heb zijn misschien wel mijn eigen misbruik ervaring(en). Ik ben, zoals ze dat noemen, een ervaringsdeskundige hulpverlener/coach. Ik weet dus zelf hoe het is, hoe het voelt en hoe lastig het soms is. Maar ik weet ook dat het heel goed mogelijk is om te leven, na overleven!

 

Waarom ben je er speciaal voor jonge vrouwen met seksueel misbruik ervaring(en)?

Omdat ik heel dicht bij deze jonge vrouwen sta. Ik heb zelf ook seksueel misbruik ervaringen. Ik weet hoe het voelt. Ik weet hoe het is om jezelf en je zelfvertrouwen kwijt te raken. Ik weet hoe het is om met geheimen te leven. Ik weet hoe moeilijk het is om je staande te houden. Ik weet hoe het is om herbelevingen te hebben en bang te zijn. Ik weet hoe het is om te overleven... want ja zo voelt het soms echt. Maar ik weet ook hoe het is om weer te durven leven! Om weer mezelf te durven zijn! En daar help ik andere jonge vrouwen met misbruik ervaringen heel graag bij!

 

je bent er voor 'jonge vrouwen'. Maar wat noem jij jong?

De meeste meiden en vrouwen die bij mij komen zijn tussen de 20 en 28 jaar. maar dat zegt niet dat ik niks voor je kan betekenen als je jonger of ouder bent.

 

Het belangrijkste is dat er een klik is tussen jou en mij. Je kan me dus altijd bellen of mailen. Dan kijken we samen wat ik mogelijk voor je zou kunnen betekenen.

Coaching


Ik durf niet zo goed alleen te komen. Mag ik iemand meenemen?

Ik snap dat het heel eng kan zijn. Natuurlijk mag je iemand meenemen waarbij jij je op je gemak voelt! Bijvoorbeeld (één van) je ouders, je zus, je vriend of vriendin, een van je vriendinnen, je lievelingstante of een fijne collega.

 

Wel is het fijn als je het even laat weten als je iemand meeneemt, dan zorg ik dat er genoeg thee klaarstaat.

 

Ik heb seksueel misbruik ervaringen, maar wil dat liever niet (direct) zeggen. Hoe kan ik toch hulp krijgen?

Ik snap je! Heel begrijpelijk. Om te praten over seksueel misbruik is heel veel durf en vertrouwen nodig. En misschien wil je wel eerst gewoon voelen of je mij durft te vertrouwen en of het fijn voelt bij mij, voordat ik 'van alles' over je weet. Dat snap ik helemaal!

 

Ik help/coach ook meiden en vrouwen die geen misbruik ervaringen hebben. Dus je kan me gewoon een mailtje sturen/opbellen/een afspraak maken en daarin alleen vertellen wat jij kwijt wil. En als je daarin (voorlopig) niets over het misbruik vertelt is dat helemaal oké.

 

Misschien hebben we op een gegeven moment 5 of 10 of 30 afspraken gehad en voelt het voor jou op een gegeven moment toch vertrouwd genoeg om te praten. Ook dat is dan helemaal oké. Ik hoef niet alles van je te weten. Je vertelt alleen wat jij kwijt wilt!

 

Als je het wel kwijt wilt, maar het niet durft uit te spreken, kunnen we kijken of je er misschien wel over durft te schrijven, te tekenen of collages over durft te maken.

Creativiteit is communiceren zonder woorden!

 

Ik vind het lastig om 'erover' te praten...

Leven met geheimen is niet makkelijk, maar er over praten is (zeker in het begin) minstens net zo moeilijk. En dat is helemaal niet erg. Je hoeft niks te vertellen/zeggen wat je niet wilt vertellen. Alles op jouw manier en op jouw tempo. En wie weet... voelt het voor jou wel veel fijner om met de paarden bezig te zijn, te wandelen, collages te maken of te tekenen in plaats van alleen maar te praten! En dat kan!

 

En als je wel graag je verhaal kwijt wilt, maar praten te lastig voor je is. Dan kan je er ook aan denken om een brief/gedicht te schrijven of tekeningen te maken en die mee te nemen. Ook daar kunnen we mee aan de slag. Er is zo veel meer mogelijk dan praten!

Theekransjes


Ik vind het lastig om 'erover' te praten. Is dat een probleem?

Leven met geheimen is niet makkelijk, maar er over praten is (zeker in het begin) minstens net zo moeilijk. En dat is helemaal niet erg. Je hoeft niks te vertellen/zeggen wat je niet wilt vertellen. Alles op jouw manier en op jouw tempo.

 

De theekransjes zijn een plek waar praten niet moet, maar wel mag. En dat praten gaat echt niet persé altijd over het misbruik hoor. Soms worden er (levens)verhalen en ervaringen gedeeld, maar er wordt ook gezellig gekletst. En we drinken natuurlijk lekkere thee en doen vaak iets creatiefs. Woorden die ik vaak hoor als meiden/vrouwen de theekransjes beschrijven zijn: gezellig, heel veel begrip en herkenning, ongedwongen en een plek waar je jezelf kan zijn.

 

Ik vind het best eng... ik weet niet of ik wel durf...

Dat kan ik me heel goed voorstellen! Het kan ook best eng zijn. Je weet niet wie er nog meer zijn en hoe je het gaat vinden. Maar belangrijk om te weten is dat je altijd je eigen ruimte mag nemen tijdens het theeleuten. Je mag altijd een rustig plekje voor jezelf opzoeken en het is ook helemaal oké als je toch liever niet blijft. En.. als je het fijn vind om mij van te voren al een beetje te leren kennen. Dan mag je me altijd mailen of bellen

 

Ik wil je van te voren graag nog iets vertellen.. kan dat?

Natuurlijk kan dat! Je mag me altijd mailen, appen of bellen en je verhaal vertellen. Daar neem ik gewoon de tijd voor hoor. Altijd!

 

Ik hou niet van thee, is dat erg?

Natuurlijk is dat niet erg! Ook als je niet van thee houdt ben je natuurlijk hartstikke welkom! Ik heb altijd siroop en water in de pipowagen staan. Als je graag iets anders drinkt dan thee, siroop of water of je hebt bijvoorbeeld een allergie waar ik rekening mee moet houden. Stuur me dan even een mailtje of bel me even. Dan probeer ik daar natuurlijk zo veel mogelijk rekening mee te houden.

 

Ik ben niet creatief.. en eigenlijk heb ik ook niks met paarden.. is dat erg?

Nee hoor, dat is helemaal niet erg. Het gaat niet om of je iets heel goed kan. Het gaat om het ervaren en om het plezier. Om het samen zijn met andere meiden/vrouwen die jou begrijpen zonder dat je woorden nodig hebt. En wie weet... ontdek je wel hele nieuwe kanten van jezelf.

 

Ik kan niet op de data die tot nu toe gepland staan... maar ik zou wel graag willen!

Ohjee! Maar gelukkig is er veel mogelijk! Stuur me even een mailtje (info@jijbentveerkrachtig.nl) en dan kijken we samen wat voor dag voor jou wel uit zou komen!

Privacy


Ik wil niet dat iemand ziet dat ik bij jou kom voor hulp. Kan dat?

Ik kan niet beloven dat niemand je ziet onderweg naar mij. Maar de wei en de pipowagen zijn wel in een hele rustige omgeving, er is veel privacy.  Eigenlijk hoor ik van iedereen die er komt, dat ze de omgeving fijn vinden en ze zich heel fijn voelen.

 

blijft mijn verhaal geheim? komt het niet bij anderen terecht?

Ik weet dat het onwijs eng kan voelen om je verhaal te delen.. en... om hulp te vragen. Er komt veel durf en vertrouwen bij kijken. Je verhaal is dan ook echt veilig bij mij. Dat vind ik heel belangrijk. En.. ik moet me ook gewoon aan het wettelijk beroepsgeheim houden natuurlijk.

Chat


Kan ik anoniem chatten?

Ja dat kan zeker! Ik heb bewust voor een chat gekozen waarbij je er voor kan kiezen om als gast in te loggen. Je kiest dan een gebruikersnaam/chatnaam en een plaatje en vervolgens kun je helemaal anoniem chatten.

 

Ik kan nooit op de vaste chat avond. Komt de chat ook op een andere avond?

In principe is de chat altijd op een vaste avond. Zodat iedereen weet en onthoud dat dat de chatavond is. Maar als er meerdere mensen zijn die graag ook op een andere dag zouden willen chatten, dan wil ik zeker kijken wat daar de mogelijkheden voor zijn! Als je me een mailtje stuurt (info@jijbentveerkrachtig.nl), denk ik heel graag met je mee!