Oefening: Wat helpt jou om je veilig te voelen? (En....maak je eigen 'Voel-je-veilig-lijstje'.)

Maak een 'voel-je-veilig-lijstje' voor op momenten dat je je niet zo veilig voelt.

Ken je dat gevoel..? Dat je je gewoon, simpelweg, niet veilig voelt? Dat vage, onrustige, soms enge gevoel. Een gevoel dat je niet zo maar meer los laat..

 

Ik heb dat gevoel soms gewoon, zomaar. Dan sta ik er mee op en ga ik er mee naar bed. Blijft het de hele dag zo een beetje in me rond dwarrelen. Maar ik voel me vooral onveilig als ik last heb van flashbacks en herbelevingen. Als ik last heb van beelden, geluiden, herinneringen & gevoelens van dingen die ik heb meegemaakt.

 

En wat doe je dan..

Wat helpt op die momenten om je toch een beetje veilig(er) te voelen?

(Al is het maar een heel klein inieminie beetje...)

 

Ik heb een 'Voel-je-veilig-lijstje' gemaakt, speciaal voor die momenten!

Een lijstje met allemaal dingen die mij helpen om me veilig te voelen.

Zodat ik er op het moment dat ik het nodig heb niet meer over na hoef te denken, maar ik alleen maar mijn 'voel-je-veilig-lijstje' hoeft te pakken..

 

En het mooie is.. dat lijstje maak je gewoon helemaal zelf!

Het enige dat je nodig hebt zijn papier en een pen/potlood/stift.

Ik heb een aantal categorieën gemaakt.. zodat ik allemaal kleine lijstjes kon maken met dingen die mij helpen om me veilig te voelen...

 

Mensen (en dieren!)

Bij welke mensen (en dieren, soms minstens net zo belangrijk!) voel jij je veilig? Wie helpen jou om je veilig te voelen? Met wie kun je eventueel praten/bellen op het moment dat je je onveilig voelt? Wie heb jij graag om je heen op de momenten dat je je onveilig voelt. Ik voel me vaak al een stuk veiliger als ik alleen al denk aan de mensen bij wie ik me veilig voel..

 

Plekken

Waar voel jij je veilig? Welke plekken kun je opzoeken als je je even niet zo veilig voelt? Welke plekken kunnen jou dan helpen? En dat kan zomaar een bepaald hoekje in je kamer/huis zijn.. maar kan ook een plek buiten de deur zijn... Ik voel me echt veilig op mijn zolderkamertje, dat is echt mijn plekje. Maar ik ben ook heel graag buiten, bij het strand, bij het water of op de wei...

 

Ervaringen & herinneringen

Welke ervaringen of herinneringen geven jou een veilig gevoel? Op welke momenten voelde jij je echt veilig? Het kan onwijs helpen om op moeilijke momenten terug te denken aan die momenten dat je je zo veilig voelde. Om weer even stil te staan bij hoe fijn dat was. En om weer even te voelen hoe het was (en is) om je zo veilig te voelen.

Ik zal eerlijk tegen je zijn... ik vond dit de lastigste om in te vullen.. Maar na een tijdje terugdromen kwamen er toch echt wel wat mooie momentjes naar boven... Zoals dat momentje dat ik zomaar op mijn rug op het waalstrandje durfde te liggen om naar de wolken te kijken.. En een paar momenten dat ik hele fijne knuffels kreeg van lieve mensen.. Jeps.. toen voelde ik me echt, echt veilig. En ja.. het voelde echt fijn.

 

Spullen

Welke spullen roepen bij jou een veilig gevoel op? Welke spullen geven jou een stukje veiligheid? Misschien is het wel iets dat je eigenlijk altijd bij je hebt.. Ik heb bijvoorbeeld eigenlijk altijd een sjaaltje om, dat sjaaltje ruikt naar mijn parfum en voelt voor mij heel veilig. En.. ik wil altijd iets bij me hebben om aan te 'plukken', meestal zijn mijn armbandjes mijn 'plukobjecten' haha. Maar ook dingen die je in huis hebt kunnen je een veilig gevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan foto's, een schilderij, een beeldje, edelstenen, sieraden, een fijn wegkruip-vest, een lekker geurtje, notitieboekjes, een fijn kleedje, kussens, je deken, kaarsjes, je eigen theemok, lieve brieven en kaartjes..

 

Muziek

Muziek helpt mij enorm om rustig te worden en om te voelen dat ik veilig ben. Vandaar dat ik liedjes op mijn lijstje heb gezet die ik graag luister op momenten dat ik me niet zo veilig voel. Liedjes met een positieve insteek, waarin ik lekker kan verdwalen en waarmee ik lekker mee kan neuriën/zingen (helpt trouwens ook enorm om rustig te blijven/worden..!).

Maar wie weet heb jij wel niet zo veel met muziek, maar heb je wel bepaalde boeken, films of series waardoor jij je veilig voelt en waarbij jij rustig kan worden..

 

Om te doen...

Misschien is dit voor mij wel het belangrijkste lijstje op mijn 'voel-je-veilig-lijstje'. Er staan eigenlijk gewoon een heel aantal ideeën onder elkaar van dingen die ik kan doen als ik me niet veilig voel. Als herbelevingen en flashbacks me mee terug nemen naar toen. Dingen die me op die momenten een beetje veiligheid terug kunnen geven. Op de bank, wegkruipen onder een fleecekleedje en een fijne film/serie kijken. Muziek en (geur)kaarsjes aan doen. Praten/bellen met een vriendin. Schrijven, collages maken, haken en kleuren... En vooral blijven ademen! Allemaal dingen die mij helpen om rustig te blijven en worden. Dingen waardoor ik me een stuk veiliger kan voelen. Het helpt soms echt om gewoon iets te gaan doen als je je niet veilig voelt. Iets dat jij leuk & fijn vindt. Welke dingen zouden jou kunnen helpen om je veiliger te voelen? Wat zou jij kunnen doen als flashbacks/herbelevingen voor een onveilig gevoel zorgen? Wat kun jij dan doen om je zo veilig mogelijk te voelen?

 

Heel eerlijk.. alleen al door het maken van het lijstje werd ik rustiger en voelde ik me veiliger. Ik kwam er achter dat er eigenlijk best veel dingen zijn die mij helpen om me veiliger te voelen.

 

En soms helpt het me alleen al om gewoon naar de lijst te kijken.. Dan besef ik me weer wat er ook bovenaan mijn lijstje staat..

 

'Flashbacks & herbelevingen zijn beelden, geluiden, herinneringen en gevoelens van dingen die gebeurd zijn. Maar nu, op dit moment, ben ik veilig.'

 

Lieve jij....

Hoe is dat voor jou?

Wat helpt jou om je veilig te voelen?

Welke dingen staan er op jouw 'Voel-je-veilig-lijstje'?

 

Je mag het me altijd laten weten door te reageren onder aan deze blog of door een mailtje te sturen naar info@jijbentveerkrachtig.nl, alleen maar fijn!

Natuurlijk mag je deze blog delen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Ben jij een meisje met een verhaal?

Mails speciaal voor jou!

Extra info...